Guide til afstemning med bank

Udover at det faktisk er lovpligtigt at afstemme sin bogføring med banken, er det også en rigtig praktisk måde at sikre at alt er bogført korrekt.

hurtigfaktura.dk er det muligt at afstemme banken, og man kan tilmed lade bank-transaktionerne drive sin bogføring. De indeholder nemlig allerede det præcise beløb samt en dato, så man slipper for at taste dem i hånden.

Så i denne guide vil vi komme omkring:

Automatisk import af banktransaktioner

Det er muligt at tilknytte sin bankkonto direkte på hurtigfaktura.dk .

Det betyder at du giver hurtigfaktura.dk adgang til automatisk at importere dine banktransaktioner.

På den måde har du dem altid klar når du skal bogføre, hvilket er virkelig praktisk og gør bogføringen markant nemmere.

Du tilknytter din bank ved at klikke på "Bank" i menuen øverst til højre, og så følge guiden.

Upload af CSV

Hvis du ikke er interesseret i den automatiske integration med din bank, kan du også uploade dine banktransaktioner manuelt.

Hvis du allerede importerer banktransaktioner som beskrevet ovenfor, kan du springe dette afsnit over. Afsnittet slutter ved ⏸-ikonet.

Det filformat man bruger til at gemme og uploade banktransaktioner hedder CSV. (Det står for Comma Seperated File, og betyder en fil, hvor data er adskilt med kommaer.)

Dvs. for at kunne uploade en fil på hurtigfaktura.dk , skal du først finde og downloade filen fra din bank. Du skal logge ind på din netbank, finde den relevante konto, og downlaode en CSV. Bankerne kalder funktionen lidt forskellige ting. Det kan også hedde "Eksporter til fil".

Når du så har din CSV, skal du uploade den på hurtigfaktura.dk . Det er ikke så vigtigt præcis hvilken upload-knap du bruger.

For når vi opdager at det er en CSV du uploader, spørger vi nemlig hvad der skal ske med den. Her skal du vælge "Importér som kontoudtog".

Da man også kan bruge CSV til at bogføre, skal man vælge hvad man vil, når man uploader en CSV. I dette tilfælde skal du vælge "Importér som kontoudtog".

Angiv detaljer

Du vil herefter blive bedt om at angive hvilken bankkonto posteringerne kommer fra. Her er det vigtigt at du angiver både konto-nummer og et navn som kan hjælpe dig til at huske hvilken konto det drejer sig om. Et godt navn kunne være "Firmakonto - 4321 7643821".

Herudover, skal du angive hvilken konto i din kontoplan, transaktionerne i udgangspunktet knytter sig til. Her vil du typisk enten vælge 4010—Bank hvis CSV er fra din firmakonto, eller 5080—Privat udlæg / indskud hvis CSV'en er fra din privatkonto. Denne information bruges til at drive din bogføring, så når du benytter en given banktransaktion, vil den hjælpe dig med at bogføre på den rigtige konto i din kontplan.

Til sidst, skal du angive hvilke kolonner i din CSV, som indeholder hhv. dato, beskrivelse og beløb.

Hvis det ikke er åbenlyst hvilke kolonner du skal vælge, hører jeg meget gerne fra dig på [email protected].

Du er nu klar til at importere dine banktransaktioner.

Når du har importeret, kan du angive hvilke af transaktionerne der skal bruges og hvilke der skal ignoreres. (Når man uploader transaktioner fra sin private konto, som man kan bruge til at drive bogføring af private udlæg, vil mange transaktioner skulle ignoreres).

Her slutter afsnittet om hvordan man uploader CSV'er.

Hvordan driver man bogføring?

Når du har importeret dine banktransaktioner kan du bruge dem til at drive din bogføring. Og hvad menes egentlig med det?

I professionelle køkkener bruger man begrebet Mise en place. Begrebet dækker over den metode som kokkene bruger, for at kunne levere hvad der forventes når restauranten er fuld. Mise en place kan meget løst oversættes til "på sin plads". Man ser det også ofte i madlavningsprogrammer, hvor kokken har alle ingredienser klar, hakket og snittet, i små skåle.

Hvis man praktiserer Mise en place, ved man

  1. At alle ingredienser er klar til brug
  2. At man hurtigt og effektivt kan udføre sin opgave.

Når vi snakker bogføring, er ingredienserne dine bilag og dine banktransaktioner. Så når du har dem ved hånden, er bogføringen meget nemmere. Så bliver det langt henad vejen et spørgsmål om

  1. at vælge det bilag du ønsker at bogføre
  2. (eventuelt) vælge hvilken tidligere postering som skal bruges som udgangspunkt
  3. vælge hvilken banktransaktion der hører til bilaget.

Så vil du i de fleste tilfælde have en postering som er klar til at bogføre. Bum. Det er da nemt.


Så har vi været omkring upload af CSV fra bank, og kort berørt hvordan man driver sin bogføring på en nem måde.